Ivan Kostić

Metaklinika|
Dizajn studio


Ivan Kostić, rođen je 1986. u Čačku. Beogradsku politehniku završio je sa prosečnom ocenom 9,90, smer grafički dizajn, čime je stekao zvanje strukovni grafički dizajner. Po završetku studija, radio je kao student demonstrator na Beogradskoj politehnici (2009-2010.). Trenutno je zaposlen u dizajn studiju ”Metaklinika”, počev od 2010. godine, gde je prethodno, još kao student, obavljao stručnu praksu. Studio u kom je zaposlen bavi se gotovo svim oblastima grafičkog i veb dizajna, a njegov posao i odgovornost obuhvataju: dizajniranje vizuelnih identiteta, ambalaže, publikacija (od beletristike do korporativnih godišnjih izveštaja), veb prezentacija, animiranih videa i infografika. Pored toga bavi se i ilustracijom. Od 2011. godine, radi i dizajn za festival animiranog filma Animanima u Čačku.

Još tokom studija na Beogradskoj politehnici učestvovao je na projektu ”Beogradski ekološki dizajn”, zajedno sa profesorima i nekoliko kolega. Ističe da mu je ovakav projekat bio od velikog značaja, ne samo zbog toga što je pružio uvid u to kako je raditi na realnom projektu (gde postoje tačno određeni rokovi, budžeti za produkciju, tehnološka ograničenja i sl.), već i zbog toga što su rezultati bili vidljivi široj publici.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici ističe to što Škola, pored estetskog opismenjavanja budućih dizajnera, radi i na upoznavanju studenata sa pravilima i tehnologijom proizvodnje i time im bitno olakšava profesionalno bavljenje dizajnom.

Njegova poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

”Iskoristite znanje koje vam škola nudi, ali imajte u vidu da je profesija grafičkog dizajnera takva da se završetkom studija vaše školovanje i usavršavanje ne završava. Trendovi, tehnologija i potražnja se stalno menjaju i te promene je potrebno prepoznati, pratiti i u određenoj meri prilagoditi im se.”