Cilj studijskog programa je obrazovanje strukovnih menadžera koji će planirati, organizovati, i upravljati različitim aktivnostima u oblasti ekoturizma i ruralnog razvoja, koja imaju značaj u turističkim preduzećima i agencijama koja se bave svim vidovima turizma i posluju na domaćem i mećunarodnom tržištu. Studenti stiču kompetencije i veštine neophodne za razvijanje kompetencija i ovladavanje veštinama potrebnim za formiranje turističkog proizvoda ekoturizma, uz prepoznavanje značaja očuvanja i unapređenja životne sredine, zaštićenih prirodnih vrednosti, nacionalnih parkova, kao i racionalnu organizaciju proizvodnje na poljoprivrednom gazdinstvu.
Prijemni ispit obuhvata test opšteg obrazovanja ili test iz matematike. Informacije o prijemnom ispitu pogledajte ovde.
Vrsta i stepen studija
Osnovne strukovne studije; Studije prvog stepena
Zvanje koje se stiče
Strukovni menadžer
Oblast
Menadžment i biznis
Ukupan broj ESPB bodova
180 ESPB
Trajanje studija
Tri godine; Šest semestara
Početak realizacije studijskog programa
Školska 2023/2024. godina
Naziv predmeta
Broj ESPB
Primena računara
6
Osnovi ekonomije
6
Matematika
6
Osnovi poslovanja
4
Osnovi ekologije
8
Naziv predmeta
Broj ESPB
Nacionalna turistička geografija
8
Održivi razvoj i životna sredina
6
Uvod u turizam
3
Finansijsko-računovodstveno poslovanje
6
Izborni blok 1 (student bira 1 predmet)
Kulturna baština i turizam
7
Animacija u ruralnom turizmu
7
Naziv predmeta
Broj ESPB
Osnove kvaliteta
6
Ekonomika turističkih preduzeća
5
Eko i seoski turizam
7
Logistika i lanci snabdevanja
5
Izborni blok 2 (student bira 1 predmet)
Vinski turizam
7
Zdravstveni turizam
7
Naziv predmeta
Broj ESPB
Ruralni razvoj
5
Osnovi marketinga
6
Menadžment turističkih destinacija
6
Engleski jezik 2
3
Izborni blok 3 (student bira 1 predmet)
Zelene politike
5
Upravljanje nacionalnim parkovima
5
Poslovno pravo i etika
5
Naziv predmeta
Broj ESPB
Veštine i tehnike poslovne komunikacije
5
Strategijski menadžment u turizmu
4
Preduzetništvo
4
Internet i elektronsko poslovanje
6
Stručna praksa
3
Izborni blok 4 (student bira 1 predmet)
Sportsko rekreativni turizam
7
Tradicionalna hrana i kulinarsko nasleđe
7
Naziv predmeta
Broj ESPB
Upravljanje rizicima i kontinuitetom poslovanja
5
Smart sistemi menadžmenta
5
Izborni blok 5 (student bira 1 predmet)
Ruralni običaji i tradicije
4
Zaštićene prirodne vrednosti
4
Planiranje i organizacija u poljoprivredi i ruralnom razvoju
3
Završni rad – stručno-istraživački rad
7
Završni rad – izrada i odbrana
7