Dualno obrazovanje od sledeće školske godine

Dualno obrazovanje od sledeće školske godine

 

Akademija tehničkih strukovnih studija Beograd od sledeće školske godine počinje realizaciju dualnog modela obrazovanja u okviru starih i novih studijskih programa. Dualni model studija je model stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje i veštine paralelno stiču u školi i u preduzeću.

Učenje kroz rad je savremeni koncept obrazovanja koji studentima omogućava da usvajaju praktična, primenljiva znanja i veštine u realnom radnom okruženju. Zavisno od studijskog programa za koji se student opredeli, već od prvog semestra može početi da odlazi u preduzeće na učenje kroz rad, a paralelno, teorijska znanja će sticati na Akademiji.

Reforma formalnog strukovnog obrazovanja, odnosno potreba da se ono prilagodi potrebama privrede za određenim kadrovima, podstakla je Akademiju tehničkih strukovnih studija Beograd da svoje potencijale, iskustva i stručna znanja nastavnika i saradnika stavi u službu razvoja ovog modela razvijajući kako stare tako i nove studijske programe.

U nadi da će dualni model obrazovanja koristiti kako studentima tako i preduzećima, Akademija tehničkih strukovnih studija Beograd razvila je sledeće studijske programe, nadograđujući postojeće programe osnovnih i master strukovnih studija i to:

 1. Reciklažne tehnologije – osnovne studije;
 2. Modni dizajn proizvoda od kože – osnovne studije;
 3. Grafičko inženjerstvo – osnovne studije;
 4. Energetska efikasnost i čista energija – osnovne studije;
 5. Grafički dizajn – master studije.

Potpuno jednako posvećeno, nastavnici i saradnici Akademije razvili su i potpuno nove studijske programe osnovnih i master strukovnih studija i to:

 1. Mašinsko inženjerstvo – osnovne studije;
 2. Dizajn enterijera – osnovne studije;
 3. Drumski saobraćaj – osnovne studije;
 4. Fitomedicina – master studije;
 5. Prehrambena tehnologija – master studije;
 6. Elektrotehnika i računarstvo – master studije;
 7. Mašinsko inženjerstvo – master studije.

Sa ukupno dvanaest studijskih programa po dualnom modelu studija Akademija planira da podstakne i ohrabri, sa jedne strane produktivnost i motivisanost studenata za sticanje znanja i veština, a sa druge da doprinese razvoju obrazovanja koje zajednički sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredna komora Srbije.

Planirano je da nove studijske programe sledeće školske godinu upiše oko 100 studenata koji će učiti i raditi u preduzećima kao što su „Mona fashion doo“, „Industrija obuće Beograd“,  „Gama digital centar“, „Ball Global Business Services EMEA“, „Igumanov“, „Božić i sinovi“, „Vinarija Virtus“ i drugi sa kojima je Akademija tehničkih strukovnih studija Beograd sklopila ugovore o realizaciji nastave po dualnom modelu obrazovanja. Ovo znači da će po studijskom programu studenti ostvariti 450 teorijskih časova na Akademiji i 450 časova kroz rad u preduzećima gde će biti raspoređeni po godini. Planom navedenih studijskih programa omogućen je i prelazak sa klasičnog modela na dualni model studija i obrnuto. Studenti će imati akademske mentore i mentore u preduzećima uz koje će sticati adekvatne kvalifikacije za dalji profesionalni i lični razvoj.