Aleksandra Ristić Jovanović

Modni dizajn proizvoda od kože

Obuća RISH

Aleksandra Ristić Jovanović, rođena je 1992. u Kragujevcu. Osnovne strukovne studije završila je na Beogradskoj politehnici, 2015. godine, smer modni dizajn proizvoda od kože, sa prosečnom ocenom 9,11. Svoje dalje usavršavanje znanja nastavlja na Visokoj tekstilnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment, gde upisuje, a potom i završava specijalističke strukovne studije, 2017. godine, sa prosečnom ocenom 9,90.

Tokom studiranja na Beogradskoj politehnici, bila je redovan učesnik na projektima i izložbama pod mentorstvom prof. Maje Milinić Bogdanović. Prvu samostalnu izložbu održanla je u Domu Kulture, Studentski Grad, u Beogradu 2016. godine, u okviru velike izložbe studenata Beogradske politehnike. Takođe, sa svojom klasom iz Škole, bila je učesnik izložbe u Budimpešti, u okviru noći muzija, u srpskom kulturnom centru, 2014. godine. Više puta je nagrađivana pohvalnicama, i to: bronzanom, srebrnom i zlatnom.

Trenutno je zaposlena u porodičnoj firmi *Obuća RISH*, počevši od 2010. godine, gde je veštine sticala i unapređivala u skoro svim fazama razvoja brenda, proizvodnje, promocije i tome sl. Preduzeće se bavi izradom malih, limitiranih serija unikatnih modela muške i ženske obuće, kožnih aksesoara i kožnih jakni, kao i izradom po meri i želji kupaca. Poslove za koje je Aleksandra zadužena u preduzeću odnose se na definisanje poslovne strategije, definisanje misije, vizije i cilja brenda, osmišljavanje asortimana, vođenje društvenih mreža, promocija, odnosi sa javnošću, crtanje skica, izrada grunta, izrada probnog modela, serije, krojenje, podlepljivanje, finiš, pakovanje, komunikacija sa klijentima, uzimanje mera i sl. Takođe, opis posla podrazumeva i saradnju sa dizajnerima, modne revije, izložbe, administrativne obaveze i sl.

Svoje prve skice kožnih jakni koje su se našle u prodaji uradila je 2018. godine.  Trenutno se aktivno bavi i radi na prvoj kolekciji RIŠ modnih patika, što podrazumeva istraživanje, crtanje skica, nabavku materijala i sl.

Kao glavnu prednost studiranja na Beogradskoj politehnici smatra to što je smer modni dizajn proizvoda od kože jedini kod nas u Srbiji i pruža studentima mogućnost da se obrazuju na polju dizajna proizvoda od kože. Takođe, ističe fleksibilnost i kolegijalnost profesora i njihovu spremnost da pomognu studentima kod kojih je izraženija želja da što više nauče.

 

Radove Aleksandre Ristić Jovanović, možete pogledati na sledećim stranicama:

 

Fejsbuk stranice:

https://www.facebook.com/aleksarishoesdesign/

https://www.facebook.com/rishshoes/

Instagram stranice:

www.instagram.com/rish.shoes/

www.instagram.com/aleksarishoes/

Bruna Skenderović

Grafička proizvodnja

Rotografika

Bruna Skenderović, rođena je 1976. godine u Subotici. Beogradsku politehniku upisuje 2010. godine, na studije drugog stepena – specijalističke studije, smer grafička proizvodnja. Studije uspešno završava 01.06.2012. godine, sa prosečnom ocenom 9,80, čime je stekla zvanje specijalista strukovni inženjer tehnologije – grafička proizvodnja.

Od 2002. godine zaposlena je u štampariji Rotografika, koja se bavi štampanjem časopisa, prospekata i knjiga u tvrdom i mekom povezu, gde obavlja poslove rukovodioca prodaje za Republiku Srbiju. Prethodno, svoje profesionalne veštine razvijala je, prvo u kompaniji Sinalco (1998-2000), gde je obavljala poslove nabavke štampanog materijala, a potom i u preduzeću Saatchi&Saatchi (2000-2002).

Njena poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

”Ako imate definisan cilj, težite i radite na njemu, važno je biti vredan i uspesi će se nizati jedan za drugim.”

Darko Marković

Bezbednost i zdravlje na radu

Institut Alfapreving d.o.o

Darko Marković, rođen je 1996. u Beogradu, a po obrazovanju je strukovni inženjer zaštite na radu.Po završetku srednje škole, upisuje Beogradsku politehniku 2016. godine, za koju se opredelio čitanjem časopisa „Zaštita u praksi“ u kojem se nalazi jedan deo koji se odnosi na studijske programe koji su akreditovani na Beogradskoj politehnici. Diplomirao je nasmeru bezbednost i zdravlje na radu,2019. godine, sa prosečnom ocenom tokom studija 9,19. Nakon diplomiranja, svoje usavršavanje nastavlja upisivanjem master studija na Akademiji tehničkih strukovnih studija – Odesk Beogradska politehnika, smer Inženjerstvo zaštite. Svoje profesionalno iskustvo u struci započinje odmah nakon diplomiranja, kada zasniva radni odnos u Institutu Alfapreving d.o.o., kao lice za bezbednost i zdravlje na radu, gde pored poslova bezbednosti i zdravlja na radu obavlja i poslove protivpožarne zaštite i zaštite životne sredine na infrastrukturnim projektima od bitnog značaja.

Trenutno je angažovan na projektima: Modernizacija pruge Beograd – Subotica (državna ganica – Kelebija), deonica pruge Beograd (centar) – StaraPazova; izgradnja državnog puta 1.b reda br.27, Loznica – Valjevo – Lazarevac, deonica Iverak – Lajkovac (veza sa autoputem E-763 Beograd – Požega); kao i izgradnja autoputa E-763, deonica Surčin – Novi Beograd. Iza sebe ima i još nekoliko završenih projekata od velikog značaja.

Učestvovao je na petom naučno-stručnom skupu POLITEHNIKA 2019 sa međunarodnim učešćem gde je izlagao rad na temu: Bezbednost i zdravlje na radu u proizvodnji etil-alkohola u preduzeću „PAN-ALKO SISTEM“”.

Ima položen stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, od 2019. godine.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici vidi stručnost profesora i asistenata koji na jedan kvalitetan način prenose svoje znanje studentima i svoja iskustva iz privrede. Animiranje studenata kroz primere iz prakse koji pomažu kasnije da se ovlada materijom, kao imogućnost iznošenja sopstvenog mišljenja i argumenata na odrđenu temu. Takođe, insistira se na korišćenju stručne terminologije i na akdemskom izražavanju.

Porukasadašnjim i budućim studentima Beogradske politehnike jeste:”da ulažu u svoje obrazovanje i da imaju jasne ciljeve kako na privatnom i obrazovnom tako i na poslovnom planu. Veoma je bitno da se stekne znanje tokom studiranja i da se ovlada materijom, kako bi kasnije na adekvatan način odgovorili na zahteve sa kojima će se susretati tokom angažovanja na projektima. Važno je da na vreme studenti shvate suštini studiranja i da se vode sa time da im stečeno znanje niko ne može oduzeti, a da je diploma samo pokazatelj koliko se student zalagao i trudio tokom studija.”

Dragana Milosavljević

Bezbednost i zdravlje na radu

Tehpro d.o.o.

Dragana Milosavljević, rođena je 1994. godine u Valjevu. Po završetku srednje škole, na preporuku starijih studenata, upisuje osnovne strukovne studije na Beogradskoj politehnici, smer bezbednost i zdravlje na radu, koji sa uspehom završava 2017. godine, čime je stekla zvanje strukovni inženjer zaštite na radu. Iste godine, svoje dalje usavršavanje nastavlja takođe na Beogradskoj politehnici, upisivanjem specijalističkih strukovnih studija, smer zaštita na radu. Trenutno je zaposlena u preduzeću Tehpro d.o.o., počev od 2017. godine, gde je prethodno bila na probnom radu u centru za edukaciju, a onda se svojim trudom, zalaganjem i odgovornošću izborila za svoj prvi ugovor u struci, gde je zadužena za poslove bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara. Kompanija ”Tehpro d.o.o.”, koja pored brojnih usluga koje pruža na tržištu, kao što su usluge bezbednosti i zdravlja na radu, zaštite od požara, zaštite životne sredine, edukacija, tehnička zaštita, pravne usluge i tome slično, ima i dugogodišnju saradnju sa Beogradskom politehnikom, u vidu poslovno tehničke saradnje, sponzorstva na naučno stručnim skupovima pod organizacijom Beogradske politehnike i sl. Kao student završne godine osnovnih stukovnih studija, Dragana Milosavljević bila je učesnik takmičenja studenata u poznavanju struke, tj. oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, u konkurenciji pet različitih visokoškolskih ustanova sa teritorije Republike Srbije, koje je organizovala Visoka inženjerska škola strukovnih studija Tehnikum Taurunum – Zemun, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, na 40. Međunarodnom sajmu prevencije i reagovanja u vanrednim situacija i bezbednost i zdravlje na radu. Kao nagradu za učešće i ostvareni uspeh na takmičenju, dobila je poziv za učešće i realizaciju stručnog projekta u kompaniji ALBO. Projekat je realizovan krajem 2016. godine, u periodu od tri nedelje, a podrazumevao je pisanje članaka za potrebe sajta kompanije, u vezi bezbednosti i zdravlja na radu, kao i izradu studije slučaja u Rafineriji nafte NIS, u Pančevu. Predmet studije slučaja bio je kako izabrati adekvatna lična zaštitna sredstva za određene poslove i opasne materije sa kojima zaposleni imaju dodira, koji materijali su pogodni za koju opasnu materiju, kako uskladiti sa važećim standardima i kompanijskim zahtevima.

Takođe, ima položen stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, od 2018. godine, a u planu joj je i polaganje stručnog ispita iz oblasti zaštite od požara.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici smatra: posvećivanje velike pažnje studentima, kontinuirano unapređenje nastave, izgleda škole, nastavnog kadra i tome slično. Poruka koju Dragana Milosavljević ima za naše Alumniste, kao i za sve sadašnje, odnosno buduće studente Beogradske politehnike, jeste što više učešća i aktiviranja u različitim aktivnostima koje organizuje Beogradska politehnika, kao što su razna takmičenja, kursevi, skupovi, manifestacije itd., što direktno vezano za struku, što van toga. Takođe, na osnovu svog ličnog iskustva, smatra da isticanje na predavanjima, vežbama, stručnim praksama itd., stavljate sebe u poziciju da budete zapaženi od strane nekoga ko sve to vidi, što vam kasnije može značiti i biti vam preporuka kada je zaposlenje u pitanju.

Ivan Kostić

Grafički dizajn

Metaklinika| Dizajn studio

Ivan Kostić, rođen je 1986. u Čačku. Beogradsku politehniku završio je sa prosečnom ocenom 9,90, smer grafički dizajn, čime je stekao zvanje strukovni grafički dizajner. Po završetku studija, radio je kao student demonstrator na Beogradskoj politehnici (2009-2010.). Trenutno je zaposlen u dizajn studiju ”Metaklinika”, počev od 2010. godine, gde je prethodno, još kao student, obavljao stručnu praksu. Studio u kom je zaposlen bavi se gotovo svim oblastima grafičkog i veb dizajna, a njegov posao i odgovornost obuhvataju: dizajniranje vizuelnih identiteta, ambalaže, publikacija (od beletristike do korporativnih godišnjih izveštaja), veb prezentacija, animiranih videa i infografika. Pored toga bavi se i ilustracijom. Od 2011. godine, radi i dizajn za festival animiranog filma Animanima u Čačku.

Još tokom studija na Beogradskoj politehnici učestvovao je na projektu ”Beogradski ekološki dizajn”, zajedno sa profesorima i nekoliko kolega. Ističe da mu je ovakav projekat bio od velikog značaja, ne samo zbog toga što je pružio uvid u to kako je raditi na realnom projektu (gde postoje tačno određeni rokovi, budžeti za produkciju, tehnološka ograničenja i sl.), već i zbog toga što su rezultati bili vidljivi široj publici.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici ističe to što Škola, pored estetskog opismenjavanja budućih dizajnera, radi i na upoznavanju studenata sa pravilima i tehnologijom proizvodnje i time im bitno olakšava profesionalno bavljenje dizajnom.

Njegova poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

”Iskoristite znanje koje vam škola nudi, ali imajte u vidu da je profesija grafičkog dizajnera takva da se završetkom studija vaše školovanje i usavršavanje ne završava. Trendovi, tehnologija i potražnja se stalno menjaju i te promene je potrebno prepoznati, pratiti i u određenoj meri prilagoditi im se.”

Leonida Kilibarda

Grafička tehnologija / Grafička proizvodnja

Europapier Dunav d.o.o.

Leonida Kilibarda, rođena je 1979. u Doboju. Svoje Visoko obrazovanje započinje upisivanjem Beogradske politehnike, smer grafička tehnologija. Dalje usavršavanje znanja nastavlja upisivanjem specijalističkih strukovnih studija, takođe na Beogradskoj politehnici, smer grafička proizvodnja, koje uspešno završava u roku, kao student generacije sa prosečnom ocenom 9,55, čime je stekla zvanje specijalista strukovni inženje tehnologije – grafička proizvodnja. Od 2011. godine zaposlena je u austrijskog kompaniji Europapier Dunav d.o.o., koja posluje u 13 evropskih zemalja, a bavi se prodajom raznih vrsta papira, kartona, lepenke i ostalog grafičkog repromaterijala koji se koriste u grafičkoj industriji. Zadužena je za sektor grafičkog repromaterijala (štamparske ploče, hemikalije, boje, lepkovi, folije itd.) i odgovorna je za prodaju u Srbiji i regionu. Kompanija u kojoj je zaposlena, poslovno sarađuje sa Beogradskom politehnikom kroz prodaju papira, i rado se odazivaju studentskim posetama u dogovoru sa profesorima Beogradske politehnike.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici smatra to, što Škola teži da prilagodi studijski program i gradivo aktuelnim tehnologijama štampe i savremenoj grafičkkoj industriji. Obzirom da se ove tehnologije brzo razvijaju i menjaju, ažuriranje nastavnog programa predstavlja izazov, ali smatra da Škola uspeva da odgovori tim izazovima. Takođe, smatra da su studentske posete štamparijama i stručnim ustanovama dragocene i da su prisutne u korektnoj meri.

Njena poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

”Drage kolege, konstantno ulažite u sebe. Sakupljajte informacije o novim tehnologijama i budite u toku sa savremenim zahtevima tržišta. Delite svoje stručno znanje i razmenjujte iskustva sa ostalim kolegama. Na taj način svi učimo o pozitivnim i negativnim stranama poslovnih procesa i modernih tehnologija”.

Marko Vučković

Dizajn industrijskih proizvoda

Marko Vučković, rođen je 1985. u Boru, Republika Srbija, sa trenutnim boravištem u Njujorku, SAD. Osnovne strukovne studije završio je na Beogradskoj politehnici 2009. godine, smer Dizajn industrijskih proizvoda, čime je stekao zvanje strukovni dizajner industrijskih proizvoda. Odmah po završetku studija, svoje iskustvo sticao je prvo u Štampariji ”Pošte Srbije”, od 2009-2017. godine, a potom i u kompaniji Comtrade Group, u kojoj je sticao i razvijao svoje znanje iz web i UI dizajna.  Još tokom studija na Beogradskoj politehnici, bio je učesnik na dve grupne izložbe organizovane od strane Škole.

Kao glavnu prednost studiranja na Beogradskoj politehnici smatra konekciju sa kolegama i profesorima, kao i prvi korak ka profesionalnom usavršavanju. Smatra da mu je Škola pružila dobru osnovu koju je on kasnije samostalno nadograđivao i usavršavao.

Njegova poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

”Uvek slušajte svoj instikt u dizajniranju industrijskih proizvoda. Neko će vam možda reći, da ne postoji tehnologija koja će omogućiti da vaša skica postane opipljiv proizvod, ali to ne znači da ne treba juriti za svojim snovima, jer kako bi se razvijalo društvo ako bi isto mislili (dizajnirali).”

 

www.markovuckovic.com

 

https://www.behance.net/vuckovicdesign

Milan Ličina

Dizajn industrijskih proizvoda / Grafički dizajn

Univerzitet Metropolitan;
Studio za nove medije - Galerija 12+

Milan Ličina, rođen je 1990. u Beogradu. Beogradsku politehniku upisuje 2009. godine, smer dizajn industrijskih proizvoda, a potom i smer grafički dizajn, 2010. godine, uz paralelno studiranje. Uspešno završava oba smera, prvo grafički dizajn 2012. godine, a potom i dizajn industrijskih proizvoda 2013. godine, čime je stekao zvanje strukovni dizajner – grafički dizajner/dizajner industrijskih proizvoda. Svoje dalje usavršavanje znanje i nastavak obrazovanja nastavlja upisivanjem Univerziteta Metropolitan u Beogradu, gde u periodu od 2012.-2014. godine završava, prvo Akademske studije za dizajn interaktivnih medija, a potom i Master studije iz oblasti dizajna Novih medija. Trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti dizajna Novih medija na Fakultetu digitalnih umetnosti, Univerziteta Metropolitan. Po završetku master studija, počev od 2014. godine, ostaje da radi na Fakultetu digitalnih umetnosti, kao predavač  na master i osnovnim studijama. Uz to, paralelno je radio, prvo u studiju Bulb Creation, kao  compositing artist (2014. – 2015.), a potom i u studiju za nove medije ”Galerija 12+” (2015. – ). Njogov rad u studiju, fokusiran je na istraživanje i razvoj kreativnih i tehničko-tehnoloških rešenja projekata interaktivnih instalacija, izradi funkcionalnih prototipa, integraciji višemedijskih elemenata u kompleksne ulazno-izlazne sisteme i njihovu kontrolu. Takođe, u zavisnosti od potreba projekata njegovi poslovi uključuju rad na interaktivnoj ili generativnoj grafici u realnom vremenu, dizajnu interfejsa i korisničkog iskustva, kreativnom kodiranju ili različitim aspektima 3D dizajna poput modelovanja i renderinga. Na Univerzitetu Metropolitan, angažovan je kao predavač na osnovnim i master studijama. Kada je reč o osnovnim studijama, zadužen je za predmete: Osnove grafičkog dizajna, koji je uvodni predmet vezan za likovne elemente i kompoziciju u dizajnu i Interaktivni mediji 2, koji studentima pokazuje mogućnosti kreiranja digitalnih iskustava uz pomoć pogona video igara i kreativnog kodiranja. Što se master studija tiče, tu je angažovan na predmetima: Filmski i video kompoziting, koji se bavi teoretskom i praktičnom stranom kreiranja digitalnog kompozita pokretne slike, u skladu sa aktuelnim zahtevima tržišta i Programiranje vizuelnih umetnosti, gde studenti kreativno koriste tehnike računarskog programiranja multimedijalnih sadržaja za potrebe interaktivnih instalacija i kontrole i kreiranja sadržaja pomoću različitih protokola kao što su MIDI, OSC i DMX.

Tokom studiranja na Beogradskoj politehnici, Milan Ličina je postizao i određene uspehe, a jedna od važnijih jeste i pohvala stručnog žirija na godišnoj izložbi, za izuzetan uspeh iz predmeta Grafički dizajn, 2011. godine.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici ističe iskustvo predavača u stvarnim projektima iz struke, koje prenose na studente. Takođe, smatra da, pored likovnog, akcenat je na snažnom tehnički usmerenom obrazovanju koje studentima pruža uvid i razumevanje procesa dobijanja konačnog proizvoda dizajna, što je posebno važno u aktuelnoj sferi posla. Naposletku, raznolikost studijskih programa i odnos između likovnih i tehnoloških predmeta je zadovoljavajući, i kandidati dobijaju obrazovanje kojim je moguće upustiti se u dalje poslovne ili akademske poduhvate.

Njegova poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

”Ne postoji ustanova koja pruža sveobuhvatno dizajnersko obrazovanje i studijske programe koji mogu da pokriju sva vaša interesovanja. Uloga Fakulteta ili Visoke škole jeste, da vas nauči da istražujete i stalno radite na sopstvenim veštinama, kao i da stvorite mrežu kontakata kroz kolege i profesore. Naposletku, držite se suštinskih stvari vezanih za vizuelne umetnosti, jer su titule, tehnologije i alati prolaznog karaktera i u stalnom razvoju. Studijski program koji ste odabrali vas ne definiše ni u jednom profesionalnom aspektu, već predstavlja osnovu za dalji razvoj.”

 

www.milanlicina.com

Milan Markov

Bezbednost i zdravlje na radu

Kvadrikom d.o.o.

Milan Markov, rođen je 1990. u Beogradu, a po obrazovanju je diplomirani inženjer zaštite na radu. Nakon završetka srednje škole, upisuje Beogradsku politehniku 2009. godine, smer za bezbednost i zdravlje na radu. Nakon diplomiranja i stečenog zvanja strukovni inženjer zaštite na radu, svoje usavršavanje nastavlja upisivanjem fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (FTN), gde upisuje, a potom i završava osnovne akademske studije, 2017. godine. Svoje profesionalno iskustvo u struci započinje u preduzeću ”Kvadrikom d.o.o.”, gde je krajem 2016. godine, još tokom studiranja na FTN-u započeo volonterski rad, da bi od 2017. godine zasnovao radni odnos za stalno, kao lice za bezbednost i zdravlje na radu, konsultant za protivpožarnu zaštitu i zaštitu životne sredine. Od 2019. godine radi u preduzeću ”Zaštita na radu i zaštita životne sredine Beograd d.o.o.”, kao stručno lice za bezbednost i zdravlje na radu i zaštite od požara.

Ima položen stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, od 2018. godine, položen stručni ispit iz oblasti zaštite od požara, od 2017. godine, kao i Uverenje o osnovnoj obuci iz prve pomoći, od 2020. godine.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici, vidi kroz dobru organizovanost sistema, stručni kadar, ažurnost studentske službe, dobar plan i program studija koji se može primeniti u praksi, odnosno pomoći prilikom zapošljavanja.

Mina Todorović

Dizajn industrijskih proizvoda

Plastipak - Belgium, Packaging Design

Mina Todorović, rođena je 1988. u Užicu, Republika Srbija. Osnovne strukovne studije završila je na Beogradskoj politehnici 2010. godine, smer Dizajn industrijskih proizvoda, sa prosečnom ocenom 9,61. Svoje dalje usavršavanje znanja i veština iz struke nastavlja odmah po završetku Beogradske politehnike, kada upisuje Politecnico di Milano, 2010. godine u Italiji. Na istom prestižnom Fakultetu završava i Master studije u trajanju od 2 godine, na smeru Dizajn proizvoda za inovaciju (Design del prodotto per I’innovazione). Odmah po završetku studija, započinje i svoju profesionalnu karijeru u Italiji. Prvo u studiju Drapht Milano, od 2012 – 2013. godine, a potom u firmi Plastipak, od 2013 – 2015. godine. Trenutno je zaposlena u firmi Plastipak, sa sedištem u Belgiji, počev od 2015. godine. Kompanija se bavi proizvodnjom PET ambalaže i preformi, a njena odgovornost obuhvata Packaging Design, Graphic Design, Design Engineering i sl.

Kao glavnu prednost studiranja na Beogradskoj politehnici ističe rad sa studentima u malim grupama, kao i dobar fokus profesora u radu sa studentima. Takođe smatra da  Beogradska politehnika odiše skladnim diverzitetom i jedan je od retkih primera Visoke strukovne obrazovne institucije koja može mnogo da ponudi mladim nadama i talentima.

Njena poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

”The more you know the more you care!”

 

 

https://www.linkedin.com/in/minatodorovic/

https://www.behance.net/minatodorovic

http://www.packagingdesignarchive.org/archive/pack_details/1992-parrot-funny-diet

Nataša Jokić

Grafička tehnologija / Grafička proizvodnja

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider

Nataša Jokić, rođena je 1990. u Beogradu. Po završetku srednje škole upisuje osnovne strukovne studije na Beogradskoj politehnici, smer grafička tehnologija, koje završava u roku 2011. godine. Svoje dalje usavršavanje znanja i napredovanje u struci, nastavlja na Beogradskoj politehnici, upisivanjem specijalističkih strukovnih studija, smer grafička proizvodnja, koje uspešno završava 2013. godine, sa prosečnom ocenom 8,5, čime je stekla zvanje specijalista strukovni inženjer tehnologije – grafička proizvodnja. Trenutno je zaposlena u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, počev od 2013. godine, kao Viši stručni saradnik za poslove grafičke tehnologije. Poslove koje obavlja u Zavodu su kontrola procesa proizvodnje, nabavka materijala (javne nabavke), rešavanje problema i zastoja u proizvodnji. Uska specijalnost joj je digitalna štampa. Pored ovih poslova angažovana je i kao interni auditor za ISO 27001 – sistema menadžmenta bezbednošću informacija

Pavle Purić

Bezbednost i zdravlje na radu

LD BEZBEDNOST PROJEKT INSTITUT

Pavle Purić, rođen  1995. u Loznici,  po obrazovanju je specijalista strukovni inženjer zaštite na radu.Osnovne strukovne studije završio je na Beogradskoj politehnici, smer bezbednost i zdravlje na radu, 2018. godine, nakon čega nastavlja svoje dalje usavršavanje u struci, prvo upisivanjem Specijalističkih strukovnih studija, smer zaštita na radu, koje završava sa prosečnom ocenom 9,75., a potom i Fakultet primenjenih nauka u Nišu,smer Novi izvori energije.Svoje profesionalno iskustvo u struci započinje ubrzo nakon diplomiranja, kada zasniva radni odnos u Institutu Alfapreving d.o.o., kao lice za bezbednost i zdravlje na radu. Od 2019. godine radi u preduzeću LD BEZBEDNOST PROJEKT INSTITUTU iz Loznice, gde obavlja poslove bezbednosti i zdravlja na radu i vrši izradu kompeltne dokumentacije iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, saradnik je na tehnološkim projektima gde predlaže preventivne mere za bezbedan i zdrav rad prilikom implementacije projekata, kao i na projektima kojima se obezbeđuju bezbedna radna mesta. Pored ovih poslova učestvuje i u pregledu i proveri opreme za rad i  ispitivanju uslova radne okoline, i vrši edukacije za sve stečene statuse JPOA LD bezbednost projekt instituta.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici izdvaja pružanje dosta praktičnog znanja, koje je od velike važnosti za budući posao. Profesori prenose svoje iskustvo i na taj način omogućavaju da se gradivo lakše shvati. Jako bitnim smatra i nastavne posete i odlaske u fabrike gde se dolazi  u direkntnu vezu sa tim kako se postupa i obavlja posao zaštite na radu. Praksa je značajan deo studiranja koji ova škola može da pruži studentima.

Poruka sadašnjim i budućim studentima Beogradske politehnike jeste:”Sa završetkom ove škole možete očekivati da ćete dobiti posao i sigurnu budućnost, pre svega. Osposobljeni za rad u više sektora, ova škola pruža svestranost i dobro znanje koje se stiče zahvaljujući predanim profesorima i asistentima, koji ulažu mnogo truda kako bi studente naučili i pripremili za rad u struci.”

Radika Ilić

Grafička tehnologija / Grafička proizvodnja

Grafička škola Novi Beograd

Radika Ilić, rođena je 1969. u Kraljevu. Osnovne strukovne studije završila je na Beogradskoj politehnici, smer grafička tehnologija, 2001. godine. Svoje dalje usavršavanje znanja u struci nastavlja na Beogradskoj politehnici, upisivanjem specijalističkih strukovnih studija, smer grafička proizvodnja, koje završava 2011. godine sa prosečnom ocenom 9,6, čime je stekla zvanje specijalista strukovni inženjer grafičke proizvodnje.

Svoje profesionalno iskustvo u struci sticala je još od 1989. godine u grafičkom preduzeću ”Novi dani” u Beogradu.

Trenutno je zaposlena u srednjoj Grafičkoj školi na Novom Beogradu, počev od 2003. godine, gde radi kao nastavnik praktične nastave za smer Tehničar grafičke dorade. Škola u kojoj je zaposlena ima dugogodišnju saradnju sa Beogradskom politehnikom, a njena uloga pored nastavnih aktivnosti, između uostalog je i da koordinira studentima sa Beogradske politehnike prilikom obavljanja stručnih poseta/praksi u okviru studijskog programa grafička tehnologija, gde se upoznaju sa procesom rada.

Ružica Grabovac

Bezbednost i zdravlje na radu

Savez samostalnih sindikata Srbije

Ružica Grabovac, rođena je 1994. u Kraljevu. Osnovne strukovne studije završila je na Beogradskoj politehnici, smer bezbednost i zdravlje na radu, 2016. godine. Svoje dalje usavršavanje u struci nastavlja na Beogradskoj politehnici, upisivanjem Specijalističkih strukovnih studija, smer zaštita na radu, koje završava kao student generacije 2017. godine, sa prosečnom ocenom 9,5. Radno iskustvo u struci razvijala je u periodu 2016. – 2020. godine u kompaniji A.D. ”INSA” industrija satova, sa sedištem u Zemunu, gde je još kao student ostala zapažena rukovodstvu kompanije, prvo kao posetilac praktične nastave na jednom od predmeta završne godine, a onda i kroz pohađanje prakse i izrade svog završnog rada u preduzeću, dobivši posao samo tri nedelje nakon diplomiranja. Poslovi za koje je bila zadužena u kompaniji odnosili su se na bezbednost i zdralje na radu, zaštitu od požara, zaštitu životne sredine i implementaciju standarda. Takođe, A. D. ”INSA” ima dugogodišnju saradnju sa Beogradskom politehnikom, koja se, između ostalog, odnosi na: posete studenata završne godine, smera bezbednost i zdravlje na radu, u okviru praktične posete, mogućnosti obavljanja prakse na osnovnim/specijalističkim studijama, mogućnost izrade zavrnog rada, sponzorstvo na naučno-stručnom skupu ”Politehnika” itd. Od 2020. godine prelazi u Savez samostalnih sindikata Srbije, gde je između ostalog i predsednica sekcije mladih.

Ružica Grabovac, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja iz struke, učesnica na različitim takmičenjima, konferencijama i sl. u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Još kao student, 2015. godine, osvojila je prvo mesto na prvoj stručnoj konferenciji pod nazivom ”Studenti u susret struci”, koja je održana u Uranopolicu, Grčka, čiji je izdavač bila Konferencija akademija strukovnih studija Srbije (KASSS), sa radom čiji je naziv glasio ”Neki od savremenih trendova u zaštiti od buke”. Nakon toga, 2016. godine, na takmičenju studenata sa smera bezbednost i zdravlje na radu, u konkurenciji pet različitih visokoškolskih ustanova sa teritorije Republike Srbije, koje je organizovala Visoka inženjerska škola strukovnih studija Tehnikum Taurunum – Zemun, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, na 40. Međunarodnom sajmu prevencije i reagovanja u vanrednim situacija i bezbednost i zdravlje na radu, osvojila je prvo mesto u paru sa koleginicom Tanjom Žigić, kao predstavnice Beogradske politehnike. Učesnik je i izlagač na IV naučno stručnoj konferenciji – POLITEHNIKA 2017, autor je radova objavljenih u časopisu ”Zaštita u praksi”, gde je i sama postala spoljnji saradnik. Nakon ogromnog iskustva i znanja, stečenog u kratkom periodu, Ružica Grabovac 2018. godine konkuriše na prestižnom takmičenju u oblasti bezbednosti i zdravlju na radu ”28. april” koje svake godine organizuje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U velikoj konkurenciji, uspeva da osvoji Pohvalnicu ”28. april”, koja se dodeljuje najistaknutijim licima za bezbednost i zdravlje na radu.

Pored svih ovih nagrada, Ružica Grabovac ima položen stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, od 2016. godine, kao i stručni ispit iz oblasti zaštite od požara, od 2017. godine. Moderator je na jednom od seminara u vezi bezbednosti i zdravlja na radu, kao primer dobre prakse koji je održan u Savezu samostalnih sindikata Srbije za mlade aktiviste.

Prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici vidi kroz predanost profesora i saradnika da uvedu studente u oblast funkcionisanja sistema bezbednosti i zdravlja na radu, obradu normativa iz oblasti, izrada mnogobrojnih seminarskih radova, davanje studentima mogućnost da se iskažu na raznim takmičenjima i skupovima i sl.

Slađana Gojgić

Zaštita životne sredine

PRO TENT

Slađana Gojgić, rođena je 28. jula 1990. godine u Beogradu. Beograsku politehniku upisala je 2012. godine, smer zaštita životne sredine, koju je uspešno završila 2017. godine, diplomiravši sa ocenom 10 na temu ”Problemi klizišta u Srbiji”, čime je stekla zvanje strukovni inženjer zaštite životne sredine. Od 2010. godine zaposlena u kompaniji ”PRO TENT” d.o.o., gde obavlja poslove tehničara za kontrolu pitke vode. Tokom studiranja, bila je izlagač na studentskoj tribini, pod nazivom ”Upravljanje otpadom: stanje i perspektiva”,  organizovana u okviru predmeta inženjerska istraživanja, čiji učesnici su bili studenti završne godine smera zaštita životne sredine. Kao glavne prednosti Beogradske politehnike vidi posvećenost profesora aktuelnim temama i predmetu rada, kao i svakodnevnim dešavanjima u državi i okruženju, prenošenju tih znanja na studente, podsticanje samostalnog rada studenata i sl. Poruka koju ima našim Alumnistima, kao i sadašnjim, odnosno budućim studentima Beogradske politehnike glasi: ”ukoliko postoji želja za napredovanjem, svaki cilj je ostvariv”.

Tigran Okilj

Grafička tehnologija

TPC Štamparija

Tigran Okilj, rođen je 1995. u Beogradu. Po završetku srednje Grafičke škole, upisuje Beogradsku politehniku, smer grafička tehnologija, koji uspešno završava 2018. godine, sa prosečnom ocenom 8.35, čime je stekao zvanje diplomirani inženjer grafičke tehnologije. Još tokom studija, svoje iskustvo je sticao radeći u brojnim kompanijama, čime je paralelno usavršavao svoje teorijsko obrazovanje tokom studija, kao i praktično iskustvo, radeći u tim kompanijama.

Na završnoj godini studija, 2017. godine, osniva privatnu firmu ”TPC Štamparija”, polazeći od sopstvene vizije da osnuje kompaniju i da naučeno stavi u službu svoje firme sa mogućnošću i naporom da sam organizuje proces rada, kao i da ima mogućnost da testira i razvija određene metode rada, shodno isplativosti i potražnji tržišta, kao i sopstvenim preferencijama. Firma koju je osnovao bavi se štampom, i to primenom raznih vrsta tehnologija, kao što je digitalna štampa, ofset štampa, štampa na tekstilu, Solvent i UV štampa. Pored navedenog, preduzeće pruža i usluge dizajna i pripreme za štampu.

Učesnik je brojnih stručnih seminara i konferencija, a posebno ističe seminar ”Digitalna i sito štampa”, koji pohađa već četiri godine u nizu, u periodu od 2014.-2017. godine. Zatim sajam ”Grafima”, koji posećuje šestu godinu u nizu, u periodu od 2012-2017. godine. Tokom završne godine studija na Beogradskoj politehnici, bio je i stipendista Ministarstva nauke i prosvete, a takođe je bio i član studentskog parlamenta Beogradske politehnike.

Kao glavne prednosti studiranja na Beogradskoj politehnici smatra to što Škola studente sprema kvalitetno za ulazak na tržište rada. Obrazovanje pokriva teorijski spektar, a takođe dovoljno uključuje i znanja iz prakse. Smatra da je na njega najveći utisak ostavilo, ali i obeležilo kao profesionalca, to što profesori odgovaraju na konkretna pitanja, potrebe i probleme studenata, koji dolaze iz struke, dok ne teže samo da pokriju program koji je propisan. Takođe smatra da je na Beogradskoj politehnici stekao znanje i veštine koje svakodnevno koristi u svom praktičnom radu, a koja nisu samo usko inženjerska, već su i ekonomska, komercijalna, ali i etičku dimenziju  koju nosi u sebi.

Njena poruka našim Alumnistima, kao i sadašnjim/budućim studentima Beogradske politehnike, glasi:

Kvalitetna edukacija je ono što čini razliku između uspešnog preduzetnika, i nekoga ko samo poseduje početni kapital. Znanje je večiti kapital!

Ako želite biti preduzetnik, morate imati snažnu ličnost, biti istrajni i uporni, imati stav, razvijenu maštu, biti zadovoljni sami sobom, radoznali i veoma motivisani. Mesto gde će se vrednovati vaša ideja i plan, a gde će se akumulirati potrebno znanje i energija da sledite svoj poslovni san je Beogradska politehnika.

Ono što je zajedničko svim preduzetnicima je strast prema onome što rade, strast prema idejama i želja da ih ostvare na tržištu. Uz to, svi preduzetnici žele da upravljaju svojom sudbinom i da im samo tržište određuje šta treba da rade. Iskoristite ove osobine i sklonosti koje imate u sebi od početka svojih studija, upijajte znanje. Odbijajate od sebe stvari koje vas ne zanimaju, jer dobro je znati i šta te ne zanima.

Osim perioda studija, kada se znanje stiče i kad imate priliku da istražujete ono što Vas zanima, nakon toga neće biti prilike. Izlazak na tržište ne ostavlja vreme za to, kontitnuriano ste u situaciji ili da nemate dovoljno novca ili da nemate dovoljno vremena, a ponekad nedostaje oboje”.

Instagram profil ”TPC Štamparije”: https://www.instagram.com/tpcstamparija/?hl=sr

Vladimir Janković

Grafički dizajn

Nordeus

Vladimir Janković, rođen je 1982. u Skoplju, Makedonija, a po obrazovanju je Master grafički dizajner. Po završetku srednje škole, upisuje Beogradsku politehniku, smer za grafički dizajn. Nakon diplomiranja i stečenog zvanja grafički dizajner, svoje usavršavanje nastavlja na Fakultetu za dizajn (FAD), gde upisuje i završava master studije, 2006. godine. Po završetku master studija radio je u dve manje kompanije koje su pružale usluge izrade internet sajtova, na poziciji dizajnera (”Whitecity Soft”, 2006.-2010. i ”Codeion”, 2010.-2012.). Obe kompanije radile su sa manjim klijentima uglavnom iz inostranstva i sa po nekim većim domaćim klijentima (Gigatron, Comtrade …). Od 2012. zaposlen je u kompaniji ”Nordeus”, koja se bavi izradom mobilnih igara. ”Nordeus” je kreator jedne od najpopularnijih sportskih igara na mobilnoj platformi ”Top Eleven”. Igra je aktivna već 8 godina i dalje zadržava svoju popularnost. Pored te igre, ”Nordeus” razvija i druge naslove, ali u zavisnosti od kvaliteta ti naslovi jako često ne dožive da budu pušteni u javnost. Počeo je kao dizajner ”generalista”, radeći i grafički dizajn i stvari vezane za internet, kao i dizajn za igre. Vremenom, kako je kompanija rasla, fokusirao se na razvoju igara i to u sferi korisničkog interfejsa. Učestvovao je u traženju i zapošljavanju novih ljudi, komunikaciji sa ”outsource” kompanijama i vođenju njihove kreative, predavanjima i radionicama. Rad na igrama mu je posebno interesantan i drag zbog toga što u sebi okuplja veoma različite sfere umetnosti, tako da je u dodiru sa najrazličitijim stvarima: animacijom, 3D, ilustracijom, dizajnom karaktera, specijalnim efektima…. a sve to u svrhu da igra što bolje izgleda i da bude što više zabavna.

Do sada je učestvovao i održao nekoliko tribina i predavanja na različitim događajima u zemlji i inostranstvu, a sve u svrhu prenošenja iskustva u razvoju igara, komunikaciji sa studentima i savetovanja vezana za radove njihovih portfolia.

Poruka sadašnjim i budućim studentima Beogradske politehnike je jedna izreka koju je i sam, više puta video obistinjenu, a glasi: ”Hard work wins over talent, when talent doesn’t work hard”. Kako kaže, zgodna stvar u našoj struci je što je taj ”težak posao” zabavan, uzbudljiv i interesantan, tako da izgovora nema.

Behance profil:    https://www.behance.net/60Seconds

Artstation profil: https://www.artstation.com/dreamaze