Po završetku studija studenti stiču sledeće kompetencije:
a) opšte kompetencije:
- izgrađenost potrebe korišćenja stručne literature;
- razvoj kritičkog mišljenja, sposobnost analize i argumentovano rešavanje praktičnih problema u okviru oblasti fitomedicine sa ciljem donošenja istraživačkih i u praksi primenljivih rezultata;
- sposobnost prikupljanja i tumačenja relevantnih podataka radi donošenja odluka,
- sposobnost prilagođavanja novim situacijama;
- sposobnost organizacije rada, složene komunikacije i saradnje;
- sposobnost primenjivanja novina u oblasti biotehnologije:
- sposobni za prenos informacija, ideja, problema i rešenja istih, kako stručnoj tako i širokoj javnosti uz adekvatno korišćenje naučno-stručne terminologije;
- saradnje sa užim socijalnim i međunarodnim okruženjem;
- profesionalne etike
b) specifične kompetencije:
- znanje, veštine i razumevanje u oblasti fitomedicine, koja dopunjuju znanje stečeno na osnovnim strukovnim studijama i predstavlja osnovu za razvijanje kritičkog mišljenja i primenu znanja i veština;
- znanje i veštine u rešavanju problema u novom ili nepoznatom okruženju u širim ili multidisciplinarnim oblastima unutar biotehničke oblasti tehničko-tehnološkog obrazovno- naučnog polja studija;
- integrisanja znanja i veštine u rešavanju složenih problema;
- rasuđivanje na osnovu dostupnih informacija koje sadrže promišljanja o društvenim i etičkim odgovornostima povezanim sa primenom njihovog znanja i sudova;
- znanja i veštine za očuvanje životne sredine;
- znanja i veštine za ekonomično korišćenje prirodnih resursa naše zemlje, u skladu sa principima održivog razvoja;
- znanja i veštine za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane;
- znanja planiranja proizvodnje u skladu sa novopostavljenim zahtevima tržišta;
- prenos znanja i zaključivanja stručnoj i široj javnosti na jasan i nedvosmislen.