Циљ студијског програма Прехрамбено инжењерство и безбедност хране је образовање струковних инжењера технологије у области производње и промета здравствено безбедне хране. Сврха студијског програма је школовање стручњака за директно укључивање у различите гране и облике прехрамбене технологије. Студенти по завршетку студија могу радити у предузећима у којима самостално организују, воде и контролишу технолошке поступке у производњи хране и пића. Такође могу вршити контролу квалитета производа и радити у саветодавним службама, јавној администрацији, едукацији и технолошком развоју.
Пријемни испит обухвата тест општег образовања или тест из математике. Информације о пријемном испиту погледајте овде.
Врста и степен студија
Основне струковне студије; Студије првог степена
Звање које се стиче
Струковни инжењер технологије
Област
Технолошко инжењерство
Укупан број ЕСПБ бодова
180 ЕСПБ
Трајање студија
Три године; Шест семестaра
Почетак реализације студијског програма
Школска 2023/2024. година
Назив предмета
Број ЕСПБ
Примена рачунара
6
Познавање сировина у прехрамбеној индустрији
6
Микробиологија са микробиологијом хране
7
Наука о храни
7
Основе квалитета
6
Назив предмета
Број ЕСПБ
CRM
5
Хемија
7
Изборни блок 1 (студент бира 1 предмет)
Хигијенски инжењеринг и санитација
7
Токсикологија хране
7
Енглески језик 2
3
Технолошке операције
6
Назив предмета
Број ЕСПБ
Основи пословања
4
Инжењерство намирница биљног порекла
8
Изборни блок 2 (студент бира 1 предмет)
Генетски модификована и функционална храна
7
Лековито, ароматично и зачинско биље
7
Биохемија
6
Логистика и ланци снабдевања
5
Назив предмета
Број ЕСПБ
Инжењерство намирница животињског порекла
6
Основи маркетинга
6
Прехрамбени адитиви и суплементи
7
Инструменталне методе анализа
5
Примењена статистика
6
Назив предмета
Број ЕСПБ
Производња вина и јаких алкохолних пића
5
Предузетништво
4
Амбалажа и паковање хране
4
Стручна пракса
3
Изборни блок 3 (студент бира 1 предмет)
Производња уља и масти
5
Технологија прераде воћа и поврћа
5
Изборни блок 4 (студент бира 1 предмет)
Загађење и заштита вода
7
Традиционална храна и кулинарско наслеђе
7
Назив предмета
Број ЕСПБ
Квалитет и безбедност хране
5
Производња кондиторских производа
3
Конзервирање и складиштење хране
5
Изборни блок 5 (студент бира 1 предмет)
Савремена индустријска производња
5
Интернет ствари
5
Завршни рад – стручно-истраживачки рад
7
Завршни рад – израда и одбрана
7