Otvorena izložba radova studenata sa radionice (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović

Otvorena izložba radova studenata sa radionice (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović

U sredu 1. juna 2022. godine u Skandinavskom paviljonu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu otvorena je izložba “re)KONSTRUKCIJA: Plakat + Dobrović” u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), a u organizaciji Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd i BINA. Predstavljeno je 15 odabranih plakata studenata treće godine studijskog programa Grafički dizajn.

Studentska radionica (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović jedna je u nizu aktivnosti kojima se obeležava 125. godina od rođenja arhitekte Nikole Dobrovića (1897-1967), profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnost i jedne od najznača-jnijih figura srpske i jugoslovenske arhitekture. Najznačnija dela ovog arhitekte nastaju u periodu promene koncepta grafičkog dizajna, tipografske prakse i oglašavanja u Srbiji i svetu. Dobrovićevi savremenici su, za potrebe tadašnje tržišne komunikacije, tražili rekonstrukciju postojeće dizajnerske prakse i estetike.  Novi postulati su bili: vizuelno-sintaktično razglobljavanje jezika, ukidanje ilustrativnosti i dekoracije, raspoređivanje tekstova u blokove, eksperimentisanje bojom, tehnologijom i materijalom, transnacionalnost estetike, nova organizacija strane i sadržaja, tipografska hijerarhija.

Ova izložba se uskoro seli u Budimpeštu, gde će biti predstavljena u okviru Noći muzeja. Katalog izložbe možete pogledati OVDE.