Sticky Background

АKТУЕЛНОСТИ

Отворена деветнаеста годишња изложба студената дизајна Академије у Великој галерији Дома културе Студентски град на Новом Београду

Отворена је традиционална изложба  студената дизајна Академије 10. априла у Великој и Малој галерији Дома културе Студентски град. Академија техничких струковних студија Београд, а раније ВШСС Београдска политехника данас одсек Академије, од 2004. године традиционално одржава Годишњу изложбу радова студената дизајна у месецу априлу у Великој галерији Дома културе Студентски град на Новом Београду. Као и ранијих године и ове године јавности су представљени радови студената основних и мастер струковних студија.

Насловна тема овогодишње изложбе студентских радова „Мислим, дакле креирам“ даје одговоре на више питања, а пре свега на питање Колико је важан процес мишљења у осмишљавању дизајна производа и његовом креирању. Какво искуство студенти имају излагајући на школској изложби? Шта за њих она значи? Да ли остају у контакту са колегама и професорима када заврше наше студије? Да ли професионално сарађују? Да ли је ово добар начин да се промовише Академија код будућих студената?

На нека од ових питања одговорили су поједини наставници и студенти.

„Основа онога што учимо студенте је да је дизајн промишљен процес, и да је мисао основа постојања креације, као и дизајна. “Cogito, ergo sum”, Мислим, дакле јесам (постојим), исказ према коме једина извесност постојања бића потиче из свесног мишљења.” – Горан Тадић, предавач.

„Да бисмо стигли од идеје до реализације, неопходно је да се укључи и размишљање. Да би дотакли срж идеје и њеног представљања, морамо да размислимо о начину на који ћемо то урадити. Да повежемо предходна искуства и предходна знања, зарад новог конципираног дизајна. Наше визије су повезане са процесом мишљења.” – Филип Кузмановски, студент треће године.

„Процес размишљања је најбитнији део у конципирању дизајна, и траје током целог процеса стварања уметности. Од формирања основне идеје, до одабира облика, боја и вредности, уметник мора константно да мисли каква осећања и поруке жели да пренесе својим радом.” – Катарина Мирчић, студенткиња треће године.

„Први корак у дизајну је увек мисао, односно идеја, којом се уметник-дизајнер води према решењу. Независно од контекста, дизајн никад не би требало радити наслепо, међутим, вредност дизајна може зависити од његове намене.” – Велимир Миловановић, студент треће године.

„Пре самог креирања треба размислити добро и одредити правац у коме ће се кретати, али не треба занемарити спонтаност јер тако можемо добити нешто што је боље од онога што смо очекивали.“ – Сања Максимивић, студенткиња треће године.

„Сматрам да дизајн јесте промишљен процес поготово у концепт и карактер дизајну где сваки део рада има своје зашто што смо научили у школи.“ – Јана Чмелик, студенткиња треће године.

„Идеја је основно полазиште, она је главни покретач и у уметности и у дизајну. У креирању производа врло је важна функционална вредност коју производ треба да има поред естетске. Промишљени дизајн је суштина доброг дизајна.“ – Јелена Јоцић, професор.

„Школска изложба ми значи из разлога што је то могућност да мој рад буде изложен, а да истовремено видим и друге радове. Добро за инспирацију!!!“ – Анисија Китевски, студенткиња прве године.

„Школска изложба мени значи јер је прилика да много људи види моја ремек-дела. Очекујем да људи остају дуже испред мојих радова.“ – Ања Цвејић, студенткиња прве године.

„Школу сам одабрала због препоруке другарице и јер су ми смерови звучали веома интересантно. Увек сам желела да се бавим уметношћу, до сада нисам имала прилику. Након школе очекујем да се бавим game дизајном или барем у индустрији игрица. Планирам да радим са својим колегама и да останем у контакту са школом.“ – Мина Немет, студенткиња прве године.

Изложба је од великог значаја за сам наставни процес као вредновање и праћење рада читаве једне генерације студената. Савремена стремљења из области дизајна, појаве и употребе нових технологија и материјала, све масовнијег коришћења дигиталних технологија у дизајну и захтева тржишта, подстиче нас осавремењавању и подизању квалитета наставе. Такође обавезује да студенте у складу са њиховом креативношћу припремамо за данашње тржиште. Изложба је прилика да вреднујемо наше педагошке способности у неговању младих талената, кроз њихов рад у класичним ликовним техникама и дигиталним технологијама. У Великој Галерији представљени су радови студената основних студија, пет акредитованих студијских програма: Графички дизајнДизајн ентеријераДизајн индустријских производаМодни дизајн и Концепт и карактер дизајн. Као посебна целина у Малој Галерији изложени су радови студената Мастер студија графичког дизајна. Јавности су приказани најбољи радови и креације из уметничких предмета са свих пет студијских програма укључујући и мастер студије.

Овом манифестацијом Академија подстиче студенте на већа ангажовања у свом креативном раду, указујући јавности на младе таленте и упознајући будуће студенте са дизајнерским студијским програмима Академије техничких струковних студија Београд. На отварању изложбе додељене су награде за најбоља годишња остварења из области дизајна и ликовне уметности. Награде носе називе професора оснивача Одсека за дизајн: Миодрага Вартабедијана, Гојка Варде и Лазара Буновића.

Изложба је представљена и у виртуелној галерији на сајту:  http://www.izlozbadizajn.politehnika.edu.rs/.

Студенти Академије техничких струковних студија Београд обавили су студентску праксу у Северној Македонији у оквиру Ерасмус + пројекта

Три студента Академије техничких струковних студија Београд су у периоду од 31.01.2022. до 31.03.2022. обављали студентску праксу у Северној Македонији. Студентска пракса је реализована у оквиру Ерасмус+ пројекта 2019-1-RS01-KA103-000848, који је финансиран од стране Европске комисије, тако да је за време мобилности студентима била обезбеђена финансијска подршка.  Пракса је реализована у сарадњи са Универзитетом „Ст. […]

30.05.2022

Погледај вест

Успешно акредитован студијски програм Друмски саобраћај и на локацији Ваљево

На Академији техничких струковних студија Београд акредитован је студијски програм ДРУМСКИ САОБРАЋАЈ на основним стуковним студијама и на локацији у Ваљеву. Студијски програм ДРУМСКИ САОБРАЋАЈ прати савремене трендове у саобраћајном инжењерству и заснива се на наставном плану у оквиру којег се изучавају прописи у саобраћају и транспорту, организација транспорта путника и терета, безбедност и регулисање […]

26.01.2023

Погледај вест

У оквиру Еразмус+ пројекта проф. Милиша Тодоровић је одржао низ предавања на Академији

Милиша Тодоровић, професор високе школе “CEPS- center for business studies” Кисељак, из Босне и Херцеговине је у склопу Еразмус+ пројекта мобилности KA107 одржао низ предавања  на теме: Безбедности на раду и Процене ризика на радном месту и Case study на тему припреме Акта о процени ризика за послове у грађевинарској индустрији. Предавања проф. Милише Тодоровића […]

22.07.2022

Погледај вест

Одржана промоција монографије „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица” у Етнографском музеју

У четвртак 28. септембра 2023. године одржана је промоција монографије „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица” у централној сали Етнографског музеја. Промоцију је пратила изложба слика – вартаграфија. Миодраг Вартабедијан Варта био је професор Београдске политехнике, данас одсека Академије техничких струковних студија Београд. Академија је подржала издавање ове монографије. Монографија „Миодраг Вартабедијан Варта и […]

14.11.2023

Погледај вест

Академија техничких струковних студија Београд и Институт за стандардизацију Србије потписали Споразум о пословно-техничкој сарадњи

У последњој недељи 2021. године Институт за стандардизацију Србије су посетили представници Академије техничких струковних студија Београд. На састанку је било речи о наставку сарадње са Институтом, имајући у виду досадашњу повезаност Института и Београдске политехнике кроз њено дугогодишње чланство у Институту, представнике у стручним саветима и комисијама за стандарде, као и едукацију студената о […]

08.02.2022

Погледај вест