Cilj studijskog programa je sticanje praktičnih znanja i veština i osposobljavanje stručnjaka, strukovnih master inženjera tehnologije, za primenu savremenih tehničkih i tehnoloških rešenja u unapređenju kvaliteta u oblasti prehrambene tehnologije. Po završetku studija studenti će moći da rade u prehrambenoj industriji (razvoj novih proizvoda, komunikacija u smislu edukacije potrošača, kontrola kvaliteta i bezbednost proizvoda) i ustanovama koje obavljaju kontrolu kvaliteta i bezbednosti hrane, kao i u ustanovama koje prate primenu standarda i usklađenosti pravilnika vezano za uvoz i izvoz hrane.
Informacije o prijemnom ispitu pogledajte ovde.
Vrsta i stepen studija
Master strukovne studije; Studije drugog stepena
Zvanje koje se stiče
Strukovni master inženjer tehnologije
Oblast
Tehnološko inženjerstvo
Ukupan broj ESPB bodova
120 ESPB
Trajanje studija
Dve godine; Četiri semestra
Poslodavci za dualni model studija (DMS)
Vinarija Virtus d.o.o.; PRUNA d.o.o.
Početak realizacije studijskog programa
Školska 2021/2022. godina
Naziv predmeta
Broj ESPB
Izborni blok 1 (student bira 1 predmet)
Preduzetništvo
6
Servisi e-poslovanja
6
Izborni blok 2 (student bira 1 predmet)
Odabrana poglavlja iz tehnologije brašna
6
Odabrana poglavlja iz tehnologije mleka
6
Izborni blok 3 (student bira 1 predmet)
Upravljanje zaštitom životne sredine u prehrambenoj industriji
6
Specijalna piva i jaka alkoholna pića
6
Nekovencionalna ishrana
6
Izborni blok 4 (student bira 1 predmet)
Odabrana poglavlja iz tehnologije voća i povrća
6
Tehnologija vode
6
Naziv predmeta
Broj ESPB
Nauka o vinu, specijalna i voćna vina
6
Hemijske metode u analizi hrane
7
Primena enzima u tehnologiji hrane
7
Nove tehnologije pakovanja hrane
6
Stručna praksa 1
4
Naziv predmeta
Broj ESPB
Mikrobiološke metode u proizvodnji hrane
6
Upravljanje kvalitetom i bezbednošću hrane
6
Nove tehnologije u proizvodnji konditorskih proizvoda
6
Primenjeni istraživački rad
7
Naziv predmeta
Broj ESPB
Upravljanje skladištima i čuvanje hrane
4
Patogeni mikroorganizmi u hrani
4
Mašine i aparati u prehrambenoj industriji
4
Izborni blok 5 (student bira 1 predmet)
Biokonverzija agroindustrijskog otpada
6
Nova hrana i dijetetski proizvodi
6
Stručna praksa 2
3
Završni master rad – istraživački rad
7
Završni master rad – izrada i odbrana
7
Naziv predmeta
Broj ESPB
Izborni blok 1 (student bira 1 predmet)
Preduzetništvo
6
Servisi e-poslovanja
6
Izborni blok 2 (student bira 1 predmet)
Odabrana poglavlja iz tehnologije brašna
6
Odabrana poglavlja iz tehnologije mleka
6
Izborni blok 3 (student bira 1 predmet)
Upravljanje zaštitom životne sredine u prehrambenoj industriji
6
Specijalna piva i jaka alkoholna pića
6
Izborni blok 4 (student bira 1 predmet)
Odabrana poglavlja iz tehnologije voća i povrća
6
Tehnologija vode
6
Naziv predmeta
Broj ESPB
Nauka o vinu, specijalna i voćna vina
4
Hemijske metode u analizi hrane
4
Primena enzima u tehnologiji hrane
4
Nove tehnologije pakovanja hrane
3
Učenje kroz rad 1
15
Naziv predmeta
Broj ESPB
Primenjeni istraživački rad
6
Mikrobiološke metode u proizvodnji hrane
6
Upravljanje kvalitetom i bezbednošću hrane
4
Nove tehnologije u proizvodnji konditorskih proizvoda
3
Učenje kroz rad 2
5
Naziv predmeta
Broj ESPB
Izborni blok 5 (student bira 1 predmet)
Biokonverzija agroindustrijskog otpada
6
Nova hrana i dijetetski proizvodi
6
Mašine i aparati u prehrambenoj industriji
2
Patogeni mikroorganizmi u hrani
1
Upravljanje skladištima i čuvanje hrane
2
Učenje kroz rad 3
10
Završni master rad – primenjeni istraživački rad
6
Završni master rad – izrada i odbrana
9