Prehrambeno inženjerstvo i bezbednost hrane

Prijemni ispit obuhvata test opšteg obrazovanja ili test iz matematike. Informacije o prijemnom ispitu pogledajte ovde.

Vrsta i stepen studija

Zvanje koje se stiče

Strukovni inženjer tehnologije

Oblast

Tehnološko inženjerstvo

Trajanje studija

Tri godine; Šest semestara

Ukupan broj ESPB bodova

180 ESPB

Početak realizacije studijskog programa

Školska 2023/2024. godina

Dokumenta

O studijskom programu

Cilj studijskog programa Prehrambeno inženjerstvo i bezbednost hrane je obrazovanje strukovnih inženjera tehnologije u oblasti proizvodnje i prometa zdravstveno bezbedne hrane. Svrha studijskog programa je školovanje stručnjaka za direktno uključivanje u različite grane i oblike prehrambene tehnologije. Studenti po završetku studija mogu raditi u preduzećima u kojima samostalno organizuju, vode i kontrolišu tehnološke postupke u proizvodnji hrane i pića. Takođe mogu vršiti kontrolu kvaliteta proizvoda i raditi u savetodavnim službama, javnoj administraciji, edukaciji i tehnološkom razvoju.

Kurikulum

R. br.
Naziv predmeta
Broj ESPB

PRVA GODINA - 1. SEMESTAR

1.

Primena računara

6

2.

Poznavanje sirovina u prehrambenoj industriji

6

3.

Mikrobiologija sa mikrobiologijom hrane

7

4.

Nauka o hrani

7

5.

Osnove kvaliteta

6

PRVA GODINA - 2. SEMESTAR

6.

CRM

5

7.

Hemija

7

8.

Izborni blok 1 (student bira 1 predmet)

Higijenski inženjering i sanitacija

7

Toksikologija hrane

7

9.

Engleski jezik 2

3

10.

Tehnološke operacije

6

DRUGA GODINA - 3. SEMESTAR

11.

Osnovi poslovanja

4

12.

Inženjerstvo namirnica biljnog porekla

8

13.

Izborni blok 2 (student bira 1 predmet)

Genetski modifikovana i funkcionalna hrana

7

Lekovito, aromatično i začinsko bilje

7

14.

Biohemija

6

15.

Logistika i lanci snabdevanja

5

DRUGA GODINA - 4. SEMESTAR

16.

Inženjerstvo namirnica životinjskog porekla

6

17.

Osnovi marketinga

6

18.

Prehrambeni aditivi i suplementi

7

19.

Instrumentalne metode analiza

5

20.

Primenjena statistika

6

TREĆA GODINA - 5. SEMESTAR

21.

Proizvodnja vina i jakih alkoholnih pića

5

22.

Preduzetništvo

4

23.

Ambalaža i pakovanje hrane

4

24.

Stručna praksa

3

25.

Izborni blok 3 (student bira 1 predmet)

Proizvodnja ulja i masti

5

Tehnologija prerade voća i povrća

5

26.

Izborni blok 4 (student bira 1 predmet)

Zagađenje i zaštita voda

7

Tradicionalna hrana i kulinarsko nasleđe

7

TREĆA GODINA - 6. SEMESTAR

27.

Kvalitet i bezbednost hrane

5

28.

Proizvodnja konditorskih proizvoda

3

29.

Konzerviranje i skladištenje hrane

5

30.

Izborni blok 5 (student bira 1 predmet)

Savremena industrijska proizvodnja

5

Internet stvari

5

31.

Završni rad – stručno-istraživački rad

7

32.

Završni rad – izrada i odbrana

7

   R.br.    Naziv predmeta     Broj ESPB

PRVA GODINA - 1. SEMESTAR

     1.          Primena računara                         6

     2.        Poznavanje sirovina u prehrambenoj industriji                     6

     3.        Mikrobiologija sa mikrobiologijom hrane          7

     4.        Nauka o hrani            7

     5.        Osnove kvaliteta                6

PRVA GODINA - 2. SEMESTAR

     6.        CRM                          5

     7.        Hemija         7

     8.      Izborni blok 1 (student bira 1 predmet)

                  Higijenski inženjering i sanitacija          7

                  Toksikologija hrane          7

     9.        Engleski jezik 2                   3

    10.      Tehnološke operacije         6

DRUGA GODINA - 3. SEMESTAR

    11.      Osnovi poslovanja         4

    12.      Inženjerstvo namirnica biljnog porekla        8

    13.      Izborni blok 2 (student bira 1 predmet)

                  Genetski modifikovana i
funkcionalna hrana          7

                  Lekovito, aromatično i začinsko bilje          7

    14.      Biohemija        6

    15.      Logistika i lanci snabdevanja       5

DRUGA GODINA - 4. SEMESTAR

    16.      Inženjerstvo namirnica životinjskog porekla         6

    17.      Osnovi marketinga         6

   18.      Prehrambeni aditivi i suplementi           7

    19.        Instrumentalne metode analiza         5

    20.      Primenjena statistika         6

TREĆA GODINA - 5. SEMESTAR

    21.      Proizvodnja vina i jakih alkoholnih pića         5

    22.      Preduzetništvo         4

    23.      Ambalaža i pakovanje hrane         4

    24.      Stručna praksa        3

   25.       Izborni blok 3 (student bira 1 predmet)

                  Proizvodnja ulja i masti          5

                  Tehnologija prerade voća i povrća         5

   26.       Izborni blok 4 (student bira 1 predmet)

                  Zagađenje i zaštita voda        7

                  Tradicionalna hrana i kulinarsko
nasleđe         5

TREĆA GODINA - 6. SEMESTAR

    27.      Kvalitet i bezbednost hrane           5

    28.      Proizvodnja konditorskih proizvoda         3

    29.      Konzerviranje i skladištenje hrane         5

    30.    Izborni blok 5 (student bira 1 predmet)

                  Savremena industrijska proizvodnja          5

                  Internet stvari          5

    31.      Završni rad – stručno-istraživački rad          7

    32.      Završni rad – izrada i odbrana         7