Sticky Background

PREHRAMBENO INŽENJERSTVO I BEZBEDNOST HRANE

O studijskom programu

Cilj studijskog programa Prehrambeno inženjerstvo i bezbednost hrane je obrazovanje strukovnih inženjera tehnologije u oblasti proizvodnje i prometa zdravstveno bezbedne hrane. Svrha studijskog programa je školovanje stručnjaka za direktno uključivanje u različite grane i oblike prehrambene tehnologije. Studenti po završetku studija mogu raditi u preduzećima u kojima samostalno organizuju, vode i kontrolišu tehnološke postupke u proizvodnji hrane i pića. Takođe mogu vršiti kontrolu kvaliteta proizvoda i raditi u savetodavnim službama, javnoj administraciji, edukaciji i tehnološkom razvoju.

Prijemni ispit obuhvata test opšteg obrazovanja ili test iz matematike. Informacije o prijemnom ispitu pogledajte ovde.

Vrsta i stepen studija

Osnovne strukovne studije; Studije prvog stepena

Zvanje koje se stiče

Strukovni inženjer tehnologije

Oblast

Tehnološko inženjerstvo

Ukupan broj ESPB bodova

180 ESPB

Trajanje studija

Tri godine; Šest semestara

Početak realizacije studijskog programa

Školska 2023/2024. godina

Kurikulum

PRVA GODINA – 1. SEMESTAR

Naziv predmeta

Broj ESPB

Primena računara

6

Poznavanje sirovina u prehrambenoj industriji

6

Mikrobiologija sa mikrobiologijom hrane

7

Nauka o hrani

7

Osnove kvaliteta

6

PRVA GODINA – 2. SEMESTAR

Naziv predmeta

Broj ESPB

CRM

5

Hemija

7

Izborni blok 1 (student bira 1 predmet)

Higijenski inženjering i sanitacija

7

Toksikologija hrane

7

Engleski jezik 2

3

Tehnološke operacije

6

DRUGA GODINA – 3. SEMESTAR

Naziv predmeta

Broj ESPB

Osnovi poslovanja

4

Inženjerstvo namirnica biljnog porekla

8

Izborni blok 2 (student bira 1 predmet)

Genetski modifikovana i funkcionalna hrana

7

Lekovito, aromatično i začinsko bilje

7

Biohemija

6

Logistika i lanci snabdevanja

5

DRUGA GODINA – 4. SEMESTAR

Naziv predmeta

Broj ESPB

Inženjerstvo namirnica životinjskog porekla

6

Osnovi marketinga

6

Prehrambeni aditivi i suplementi

7

Instrumentalne metode analiza

5

Primenjena statistika

6

TREĆA GODINA – 5. SEMESTAR

Naziv predmeta

Broj ESPB

Proizvodnja vina i jakih alkoholnih pića

5

Preduzetništvo

4

Ambalaža i pakovanje hrane

4

Stručna praksa

3

Izborni blok 3 (student bira 1 predmet)

Proizvodnja ulja i masti

5

Tehnologija prerade voća i povrća

5

Izborni blok 4 (student bira 1 predmet)

Zagađenje i zaštita voda

7

Tradicionalna hrana i kulinarsko nasleđe

7

TREĆA GODINA – 6. SEMESTAR

Naziv predmeta

Broj ESPB

Kvalitet i bezbednost hrane

5

Proizvodnja konditorskih proizvoda

3

Konzerviranje i skladištenje hrane

5

Izborni blok 5 (student bira 1 predmet)

Savremena industrijska proizvodnja

5

Internet stvari

5

Završni rad – stručno-istraživački rad

7

Završni rad – izrada i odbrana

7