Cilj studijskog programa Prehrambeno inženjerstvo i bezbednost hrane je obrazovanje strukovnih inženjera tehnologije u oblasti proizvodnje i prometa zdravstveno bezbedne hrane. Svrha studijskog programa je školovanje stručnjaka za direktno uključivanje u različite grane i oblike prehrambene tehnologije. Studenti po završetku studija mogu raditi u preduzećima u kojima samostalno organizuju, vode i kontrolišu tehnološke postupke u proizvodnji hrane i pića. Takođe mogu vršiti kontrolu kvaliteta proizvoda i raditi u savetodavnim službama, javnoj administraciji, edukaciji i tehnološkom razvoju.
Prijemni ispit obuhvata test opšteg obrazovanja ili test iz matematike. Informacije o prijemnom ispitu pogledajte ovde.
Vrsta i stepen studija
Osnovne strukovne studije; Studije prvog stepena
Zvanje koje se stiče
Strukovni inženjer tehnologije
Oblast
Tehnološko inženjerstvo
Ukupan broj ESPB bodova
180 ESPB
Trajanje studija
Tri godine; Šest semestara
Početak realizacije studijskog programa
Školska 2023/2024. godina
Naziv predmeta
Broj ESPB
Primena računara
6
Poznavanje sirovina u prehrambenoj industriji
6
Mikrobiologija sa mikrobiologijom hrane
7
Nauka o hrani
7
Osnove kvaliteta
6
Naziv predmeta
Broj ESPB
CRM
5
Hemija
7
Izborni blok 1 (student bira 1 predmet)
Higijenski inženjering i sanitacija
7
Toksikologija hrane
7
Engleski jezik 2
3
Tehnološke operacije
6
Naziv predmeta
Broj ESPB
Osnovi poslovanja
4
Inženjerstvo namirnica biljnog porekla
8
Izborni blok 2 (student bira 1 predmet)
Genetski modifikovana i funkcionalna hrana
7
Lekovito, aromatično i začinsko bilje
7
Biohemija
6
Logistika i lanci snabdevanja
5
Naziv predmeta
Broj ESPB
Inženjerstvo namirnica životinjskog porekla
6
Osnovi marketinga
6
Prehrambeni aditivi i suplementi
7
Instrumentalne metode analiza
5
Primenjena statistika
6
Naziv predmeta
Broj ESPB
Proizvodnja vina i jakih alkoholnih pića
5
Preduzetništvo
4
Ambalaža i pakovanje hrane
4
Stručna praksa
3
Izborni blok 3 (student bira 1 predmet)
Proizvodnja ulja i masti
5
Tehnologija prerade voća i povrća
5
Izborni blok 4 (student bira 1 predmet)
Zagađenje i zaštita voda
7
Tradicionalna hrana i kulinarsko nasleđe
7
Naziv predmeta
Broj ESPB
Kvalitet i bezbednost hrane
5
Proizvodnja konditorskih proizvoda
3
Konzerviranje i skladištenje hrane
5
Izborni blok 5 (student bira 1 predmet)
Savremena industrijska proizvodnja
5
Internet stvari
5
Završni rad – stručno-istraživački rad
7
Završni rad – izrada i odbrana
7