Mirjana Nešić, koordinatorka biblioteka ATSSB održala radionicu na Svetskom bibliotečkom kongresu IFLA u Dablinu

Mirjana Nešić, koordinatorka biblioteka ATSSB održala radionicu na Svetskom bibliotečkom kongresu IFLA u Dablinu

Svetski bibliotečki i informacioni kongres IFLA-e održan je uživo nakon dve godine pauze zbog pandemije, u Međunarodnom kongresnom centru u Dablinu, u Irskoj, od 26. do 29. jula 2022. godine. Kongres je okupio preko 2000 učesnika, 200 volontera iz 96 zemalja sveta.

Mirjana Nešić, koordinatorka biblioteka iz Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd i članica Zajednice visokoškolskih biblioteka Srbije učestvovala je, krajem jula, na Svetskom bibliotečkom i informacionom kongresu IFLA u Dablinu, realizujući radionicu za bibliotekare „Digital skills on fire“, kao predstavnica IFLA AVMS (sekcije za audiovizuelnu i multimedijalnu građu), a u saradnji sa IFLA New Professionals SIG.

Radionica je bila izuzetno uspešna, a bavila se temom korišćenja aplikacija i programa otvorenog koda za pomoć korisnicima u kreirajanju digitalnih sadržaja. Učesnici su naučili kako da koriste određene digitalne alate, kreiraju multimedijalni sadržaj, a upoznali su se i sa sintetičkim medijskim aplikacijama koje se koriste za manipulaciju audiovizuelnim sadržajem, te stekli veštine koje se koriste za procenu i verifikaciju informacija. Radionica je rezonirala sa temom kongresa “Inspire, Engage, Enable, Connect”, te je inspirisala i angažovala preko 50 bibliotekara iz celog sveta.