Sticky Background

АKТУЕЛНОСТИ

СТАБИЛНОСТ, КРЕАТИВНОСТ, ПОВЕРЕЊЕ и РАЗВОЈ: Представљамо заштитни знак Академије Политехника

Академија техничких струковних студија Београд је 18. маја 2024. године, по Одлуци свог оснивача Владе Републике Србије, званично променила назив у Академија струковних студија Политехника, краће Академија Политехника.

Примена новог назива у потпуности ће почети у октобру 2024. године.

У овом тексту са поносом представљамо наш нови заштитни знак Академије, симбол наше еволуције и континуиране посвећености врхунском образовању наших студената. Дизајн и изглед новог заштитног знака Академије Политехника се заснива на знаку Академије техничких струковних студија Београд. Наш нови-стари знак одражава ову промену, комбинујући савремени дизајн са богатом историјом и традицијом коју Академија са собом носи.

Заштитни знак Академије струковних студија Политехника представља оригиналну комбинацију боја и облика који симболизују различите аспекте идентитета и мисије, као и вредности које Академија негује.

Знак се састоји од визуелног симбола и типографског исписа. Симбол чине четири преклапајућа полукруга различитих боја, који представљају четири одсека Академије, односно четири високе школе из Београда и Пожаревца које су институционално удружене 2019. године у јединствену целину, данас Академију Политехника. Типографски испис је постављен у текстуални блок и користи једноставну, модерну безсерифну типографију која осигурава читљивост и професионални изглед.

У визуелном облику сваки сегмент има своју боју и значење, који заједно формирају хармоничну композицију:

·         наранџасти полукруг: наранџаста боја у симболу означава СТАБИЛНОСТ. Ова боја доноси осећај сигурности и постојаности, истичући стабилну основу на којој је изграђена Академија Политехника. Наранџаста боја одаје топлину и уједно представља чврсту основу за све студенте који траже поуздано образовање и подршку у свом академском развоју.

·         љубичасти полукруг: љубичаста боја представља КРЕАТИВНОСТ. Она асоцира на иновацију, маштовитост и оригиналност, подстичући студенте да размишљају изван устаљених оквира и стварају нова решења. Љубичаста боја је знак инспирације и подстиче амбицију и креативно размишљање међу студентима и професорима.

·         плави полукруг: плава боја симболизује ПОВЕРЕЊЕ. Ова боја преноси осећај поузданости и одговорности, што је кључно у изградњи односа између Академије и наших студената. Плава боја у симболу истиче важност стручности и дубоког знања које Академија пружа, осигуравајући да студенти могу да верују у квалитет свог образовања.

·         зелени полукруг: зелена боја представља РАЗВОЈ. Ова боја симболизује раст и напредак, истичући посвећеност Академије иновацијама које су у складу са савременим друштвеним принципима развоја. Зелена боја подстиче свеобухватни развој студената, како у академском, тако и у личном и професионалном смислу.

Преклапање сегмената облика ствара додатне нијансе боја, што симболизује нашу интердисциплинарност и велики број студијских програма у различитим областима, односно више од тридесет студијских програма у техничко-технолошком, уметничком, медицинском и друштвено-хуманистичком пољу. Ова интеракција боја и облика визуелно комуницира идеју заједништва и интеграције знања.

Типографски део знака користи једноставну, модерну безсерифну типографију која осигурава читљивост и професионални изглед заштитног знака. Примена верзалних словних карактера наглашава озбиљност и ауторитет наше академске институције. Заштитни знак је дефинисан у две варијације односа симбола и логотипа (основни и додатни, са наглашеном хоризонталном оријентацијом), што доприноси усаглашености визуелног идентитета, доследности његове примене и омогућава лако препознавање институције.

Заштитни знак Академије струковних студија Политехника успешно комбинује боје и облике како би представио кључне вредности и мисију институције. Кроз пажљиво одабране боје и типографију, знак одражава знање, иновативност, академску изврсност, поузданост и посвећеност развоју студената. Академија се истиче као савремена и напредна образовна установа која припрема студенте за будуће изазове у широком дијапазону различитих струка и занимања.

“Добра пракса у друмском саобраћају и транспорту“ – 2. Научно-стручни скуп са међународним учешћем, 17. маја у Београду

Други научно-стручни скуп са међународним учешћем „Добра пракса у друмском саобраћају и транспорту“, у организацији Академије техничких струковних студија Београд, биће одржан 17. маја, у Хотелу М у Београду. На Скупу ће се по други пут окупити стручњаци из привреде, образовних установа из области друмског саобраћаја, транспорта и логистике, државних органа и установа, пословних удружења […]

02.02.2024

Погледај вест

Радни састанак делeгације Академије и градоначелника Града Пожаревца Саше Павловића

Председница Академије др Марина Стаменовић са сарадницима, одржала је састанак са градоначелником Града Пожаревца господином Сашом Павловићем у петак 4. марта. Тема састанка био је рад на развоју више модела будуће сарадње Академије техничких струковних студија Београд и Града Пожаревца. Једна од најважнијих тема била је и планирано заједничко одржавање и опремање комплекса објеката Академије, односно њеног одсека Примењене инжењерске науке у Пожаревцу, бивше […]

08.03.2022

Погледај вест

Студенти Академије добитници златне медаље ARCA 2021

Студенти Академије техничких струковних студија Београд, студијског програма Дизајн индустријских производа, Невена Радосављевић, Тијана Станимировић и Немања Стајковић добили су Златне медаље на XIX међународној изложби иновација ARCA 2021 (19th International Innovation Exhibition) у организацији Удруге иноватора Хрватске (УИХ) одржаној у Загребу. Медаље додељује Национална и свеучилишна књижница у Загребу (National and University Library in […]

20.12.2021

Погледај вест

Студентски парламент: Новогодишња акција прикупљања пакетића за децу из Свратишта и Звечанске од 14. до 30. децембра

Велика новогодишња акција прикупљања пакетића за децу из Свратишта и Звечанске почиње у уторак 14. децембра! Све до 30.12. можете доносити поклоне у виду слаткиша, сланиша, хигијене, играчки и гардеробе(која мора бити исправна и чиста) или новца, за који ћемо на акцијским снижењима купити што више потрепштина за малишане. Поклони се прикупљају у библиотеци Београдске политехнике, у […]

14.12.2021

Погледај вест

Представници Академије техничких струковних студија Београд састали су се са представницима образовања Ираклије

Делегација Академије техничких струковних студија Београд састала се у просторијама грчке општине Ираклија са представницима образовања Ираклије. На састанку се разговарало о унапређењу сарадње у оквиру Еразмус + програма.  Договорени су принципи сарадње кроз размену ученика и наставника, али и кроз развој KA2 пројеката стратешке сарадње. Представници образовних институција и општине Ираклија договорили су и […]

13.09.2022

Погледај вест