Dvadesetdrugo savetovanje „Značaj ocenjivanja životnog ciklusa proizvoda sa aspekta zaštite životne sredine“

Dvadesetdrugo savetovanje „Značaj ocenjivanja životnog ciklusa proizvoda sa aspekta zaštite životne sredine“

Pod pokrovitenjstvom Grada Požarevca, Saveza društava inženjera i tehničara grada Požarevca (SDIT) i Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd organizovali su Savetovanje na temu: „Značaj ocenjivanja životnog ciklusa proizvoda sa aspekta zaštite životne sredine.”

Savetovanje je 22. decembra 2022. godine svečano otvorio dr Goran Nestorović u amfiteatru odseka u Požarevcu. Ovogodišnje Savetovanje imalo je za cilj da ukaže na značaj analize životnog ciklusa proizvoda, jer se celovita ekološka podobnost proizvoda ocenjuje pomoću metoda LCA (Life Cycle Assessment) koji proučava aspekte životne sredine i moguće uticaje na životnu sredinu tokom celokupnog životnog veka proizvoda.

Raniji pristup životnoj sredini je bio smanjenje otpada tokom proizvodnje kroz model linearne ekonomije i koncept „uzmi, napravi, iskoristi, baci (na otpad)“. Međutim, na 22. Savetovanju se približio model cirkularne ekonomije prema kojem se u procesu proizvodnje i upotrebe otpadni materijal smanjuje na minimalni nivo i postaje značajna sirovina u nekom drugom proizvodnom ciklusu.

Predavači su predstavili studentima, profesorima i gostima iz privrede grada koncept modernog i ekološkog prohvatljivog dizajniranja proizvoda. Akcenat je stavljen na svest da se svaki proizvod može popraviti i ponovo iskoristiti, a otpad treba sagledati kao resurs i razvojnu šansu jedne zemlje. Skup je pratio i Zbornik radova u kome su objedinjena znanja i iskustva naših stručnjaka, a koji može biti vodič za sve koji žele da se upoznaju sa stanjem u oblasti razvoja i primene novih pristupa za unapređenje ekološke bezbednosti. Dr Goran Nestorović je istakao da je tema savetovanja važna za studente. Naša studentska zajednica uzima učešće u svim aktivnostima Akademije.