Sticky Background

АKТУЕЛНОСТИ

Технологије паметних зграда: Нови студијски програм на Академији техничких струковних студија Београд

Паметне зграде су кључни сегмент савременог урбаног развоја, трансформишући начин на који живимо, радимо и интереагујемо са окружењем. На  Академији техничких струковних студија Београд  акредитован је нов студијски програм  Технологијe паметних зграда, осмишљен тако да студентима пружи темељно разумевање ове динамичне области, са фокусом на примену најновијих технологија.

Паметне зграде (Smart Buildings) представљају објекте који су опремљени напредним системима и технологијама за аутоматизацију, контролу и управљање, са циљем побољшања ефикасности, удобности, сигурности и одрживости боравка, рада и становања. Овај тип зграда користе напредне сензоре, мреже, софтвере и комуникационе технологије како би се створило интегрисано окружење које може да прикупља, анализира и реагује на различите податке и ситуације у реалном времену.

Кључне карактеристике паметних зграда укључују:

 • Аутоматизација:  Аутоматизација различитих система унутар зграде, као што су осветљење, грејање, вентилација, климатизација (ХВАЦ), безбедност и приступ, ради оптимизације потрошње енергије и ресурса.
 • Интеграција:  Интеграција различитих технолошких система како би се омогућила комуникација и синхронизација између њих ради бољег управљања и координације.
 • Корисничко искуство:  Пружање побољшаног корисничког искуства за станаре, посетиоце и особље зграде кроз персонализоване услуге и контролу над окружењем.
 • Сигурност:  Имплементација напредних система за надзор, детекцију и реаговање на сигурносне претње ради заштите објекта, имовине и људи.
 • Одрживост:  Коришћење енергетски ефикасних технологија и стратегија како би се смањила потрошња енергије, емисија CO2 и утицај на животну средину.
 • Повезаност:  Повезивање зграда у ширем контексту паметних градова и заједница ради оптимизације инфраструктуре и ресурса.

Паметне зграде се пројектују за потребе различитих намена, укључујући пословне, стамбене, образовне, здравствене, трговинске и индустријске објекте. Оне пружају велике предности уштеде енергије, побољшане продуктивности, већег комфора и боље сигурности за кориснике, чинећи их кључним делом савременог урбаног окружења.

Кроз студијски програм  Технологије паметних зграда  на  Академији техничких струковних студија Београд, студенти ће истраживати широк спектар тема које обухватају паметне зграде, укључујући:

 • Аутоматизација зграда:  Разумевање концепта аутоматизације зграда кроз употребу сензора, актуатора и софтверских система за контролу како би се оптимизовали енергетски ресурси и побољшао комфор станара.
 • Интернет ствари (ИоТ) у зградама: Употреба ИоТ технологија за повезивање различитих уређаја и система унутар зграде ради ефикаснијег управљања и праћења перформанси.
 • Енергетска ефикасност:  Примена енергетски ефикасних решења и стратегија како би се смањила потрошња енергије и негативан утицај на животну средину.
 • Безбедност и сигурност:  Развој система за надзор, детекцију и реаговање на безбедносне претње у зградама, укључујући видео надзор, противпровалне системе и управљање приступом.
 • Паметни градови и заједнице:  Интеграција паметних зграда у шире концепте паметних градова и заједница, омогућавајући интеракцију и сарадњу са другим инфраструктурним системима.

Завршетком овог студијског програма, студенти ће стећи широк спектар вештина и знања које ће им омогућити да раде на различитим позицијама у индустрији паметних зграда. Могућности каријере укључују, али нису ограничене на:

 • Инжењеринг паметних зграда:  Пројектовање, имплементација и одржавање система паметних зграда.
 • Консултантске фирме:  Пружање стручних савета и услуга у вези са планирањем и имплементацијом паметних зграда.
 • Компаније за аутоматизацију:  Развој софтверских и хардверских решења за управљање паметним зградама.
 • Енергетске компаније:  Имплементација стратегија енергетске ефикасности и одрживих решења за зграде.
 • Урбанистичке агенције:  Интеграција паметних зграда у планове урбаног развоја и паметних градова.

Изаберите студијски програм  Технологије паметних зграда  и будите део струке које обликују будућност урбаног развоја. За више информација посетите нашу  интернет страницу  и направите први корак ка успешној каријери у овој узбудљивој области.

Отворена изложба радова наставника Академије “Ритам дизајна и уметности” у галерији Графички колектив у Београду

Изложба радова наставника Академије техничких струковних студија Београд (АТССБ) са дизајнерских студијских програма “Ритам дизајна и уметности” већ својим насловом истиче синергију ове две области повезане у пракси некад непосредно али често и флуидним линијама заједништва. На поставци у Галерији Графички колектив у Београду представљају своје радове наставници и сарадници Академије, а изложба обухвата радове […]

16.10.2023

Погледај вест

Студенти дизајна из Грчке посетили су Академију и учествовали на радионицама “Portfolio: Tips&Tricks” и “Принципи обликовања модних производа од коже”

Студенти завршне године графичког и модног дизајна из Периволиа, са острва Крит из Грчке, посетили су Академију техничких струковних студија Београд у оквиру Ерасмус+ студијске посете високошколским установама у Србији. Посета је организована као део сарадње са Mentor Education, образовне компаније која осмишљава и спроводи европске Ерасмус+ програме широм Европе. Гости из Грчке узели су […]

09.05.2023

Погледај вест

Новогодишња журка студената Академије у петак 17. децембра у организацији Студентског парламента

Новогодишња журка студената Академије техничких струковних студија Београд одржаће се у петак 17. децембра од 22 часа у Градској кафани, у улици Владимира Поповића бб, Београд. Број места ограничен уз испоштоване безбедносне протоколе, а резервације су обавезне. Број телефона за додатне информације и резервације: 064 525 2559 Стефан

15.12.2021

Погледај вест

Изложени радови студената графичког дизајна у оквиру манифстације Ноћ Музеја у Будимпешти

У суботу 25. јуна 2022. године у галерији KRUG Art space, у Будимпешти отворена је изложба студентских радова са радионице “(ре)KОНСТРУKЦИЈА: Плакат + Добровић”. Изложба је део званичне селекције манифестације Ноћ Музеја. На изложби је приказано 16 радова студената треће године студијског програма Графички дизајн. Радионицу су организовали Академија техничких струковних студија Београд и Београдска […]

06.07.2022

Погледај вест

Радни састанак делeгације Академије и градоначелника Града Пожаревца Саше Павловића

Председница Академије др Марина Стаменовић са сарадницима, одржала је састанак са градоначелником Града Пожаревца господином Сашом Павловићем у петак 4. марта. Тема састанка био је рад на развоју више модела будуће сарадње Академије техничких струковних студија Београд и Града Пожаревца. Једна од најважнијих тема била је и планирано заједничко одржавање и опремање комплекса објеката Академије, односно њеног одсека Примењене инжењерске науке у Пожаревцу, бивше […]

08.03.2022

Погледај вест